fbpx

Hampaiden yleisimmät ongelmat

Yleisimmät ongelmat hampaissa

Rikkinäinen hammas

Hampaan reikiintyessä osa hampaan kudoksesta on tuhoutunut bakteerien vaikutuksesta. Hampaan reikä on tyypillisesti hoidettu muovipaikkauksella. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että muovipaikka ei ole kestävä valinta, etenkään purupinnoilla.

Laboratoriossa valmistettu keraaminen paikka eli täyte on merkittävästi kestävämpi ja pitkäaikaisennusteeltaan parempi vaihtoehto. Keraaminen paikka valmistetaan käsityönä laboratoriossa yksilöllisen jäljennöksen avulla tarkalleen hampaiden muotoihin sopivaksi. Hammaspaikan voi valmistaa myös kullasta. Kulta on kalliimpi, mutta kestävä paikkamateriaali, joka ei murene, liukene tai lohkeile.

Lumi Dentalin hinnoittelun ansiosta, keraaminen paikka on nyt merkittävästi edullisempi ja mahdollistaa hampaiden paikkauksen muovipaikkaa kestävämmällä ratkaisulla.

Juurihoidettu hammas

Juurihoidossa  hampaan purupinnalle tehdään aluksi käytävä hammasytimeen.  Samalla poistetaan bakteerien tuhoama hammaskudos. Tästä johtuen melko suurikin osa hampaan kudoksesta voidaan joutua poistamaan.

Juurihoito heikentää jo itsessään hampaan kestävyyttä melko paljon. Puuttuva hammaskudos ja juurihoidon jälkeen esim. muovitäytteellä paikattu hammas on ennusteeltaan lähtökohtaisesti huono.

Juurihoidon käypähoitosuosituksessa suositellaan hampaan kruunuttamista juurihoidon jälkeen.  Kruunu voidaan toteuttaa keraamisella tai metallokeraamisella ratkaisulla. Hampaan kruunutus parantaa moninkertaisesti juurihoidetun hampaan pitkäaikaisennustetta.

Puuttuva hammas

Hammas voidaan joutua poistamaan esim. tulehduksen, trauman tai pitkälle edenneen hampaan reikiintymisen vuoksi.

Yksittäisen hampaan korvaamiseen on olemassa kaksi vaihtoehtoa:

1) Hammasimplantti/keinojuuri

Hammasimplantti on titaanista valmistettu keinojuuri, joka asennetaan leukaluuhun. Keinojuuren päälle rakennetaan zirkoniasta hampaan näkyvä osa eli kruunu. Implantilla saadaan kestävä, kaunis ja purennallisesti hyvin toimiva lopputulos.

2) Siltarakenne

Siltarakenteella tarkoitetaan puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin tukeutuvaa rakennetta. Viereiset hampaat hiotaan kruunurakenteen tavalla pilareiksi. Siltarakenne valmistetaan jäljennösten perusteella laboratoriossa ja siltarakenne sementoidaan kiinteästi paikalleen.

Keinojuuri on ensisijainen vaihtoehto varsinkin tilanteissa, joissa puutosaukon viereiset hampaat ovat ehjät.

Kun hampaita puuttuu useampi, voidaan puutuvat hampaat korvata proteesilla. Proteeseja voidaan valmistaa eri tavoilla eri materiaaleista.

  1. Rankaproteesi. Metallirunkoiset osaproteesit ovat akryyliproteeseja tukevampia proteeseja. Rungon metalli on joko nikkelivapaata koboltti-kromiseosta tai titaania. Puuttuvat hampaat korvataan metallirunkoon kiinnitetyillä akryylimuovihampailla.
  2. Akryylirunkoinen proteesi on edullisin vaihtoehto.
  3. Valplast joustava osaproteesi on käytössä mukavin ja huomaamattomin. Ikenenväristen, hieman läpikuultavien pinteiden ansiosta proteesi on huomattavasti esteettisempi kuin muut irtoproteesit. Joustavastava materiaalista valmistettu proteesi tuntuu myös luonnolliselta suussa.
Vaurioitunut hammas

Vaurioitunut hammas voidaan korjata monilla eri menetelmillä, riippuen siitä, millä tavoilla hammas on vaurioitunut. Lisäksi hoitomuodon valintaan vaikuttaa kyseisen hampaan sijainti hammaskaarella. Vaurioituneita hampaita korjataan kruunuttamalla, asentamalla hammaslaminaatti tai paikkaamalla hammasta osatäytteellä.

Hampaan kruunutuksella saadaan koko hampaan oma kudos suojaan kruunurakenteen alle. Kruunutusta käytetään tilanteissa, joissa hampaan kudospuutos on laaja tai ennuste on huono ilman laajaa suojausta. Hampaan kruunutus on myös hyvä vaihtoehto esim. trauman aiheuttaman hampaan murtuman hoidossa.

Laminaatti on keraamiasta valmistettu kuorirakenne, jolla voidaan korjata erityisesti etuhampaiden näkyviä pintoja. Laminaatteja käytetään myös esteettisessä sekä esim. hampaan kärjen murtumien hoidossa.

Osatäytteillä (kts. myös Reikiintynyt hammas) tarkoitetaan hampaan osan korvaavaa keraamista rakennetta. Osatäytteistä käytetään myös Inlay- ja Onlay-nimityksiä. Osatäytteellä voidaan myös korvata trauman sekä esim. karieksen aiheuttamia vahinkoja.

Hampaiden esteettiset haitat

Kuluneet tai vaurioituneet hampaat

Hampaiden ulkonäköä voi muokata hammaslaminaateilla, jotka ovat hampaan pinnalle kiinnitettäviä lasikeraamiasta valmistettuja hammaskuoria. Hammaslaminaatteja käytetään lyhentyneiden, kuluneiden tai muuten vaurioituneiden hampaiden korjaamiseksi ja hampaiden ulkonäön parantamiseksi.

Keraaminen laminaatti kiinnittyy hyvin hampaan pintaan ja vahvistettuna se kestää hyvin purentavoimia. Lasikeramian optiset ominaisuudet tekevät siitä hyvän materiaalin, kun halutaan mahdollisimman kaunis ja luonnollinen lopputulos.

 

Vinot hampaat tai aukot hampaistossa

Hampaittesi mukaan yksilöllisesti valmistetut Lumiliner-oikomiskalvot korjaavat hampaittesi asentoa askel askeleelta – tehokkaasti, tarkasti ja hellävaraisesti. Oikomishoito tapahtuu aina turvallisesti hammaslääkärisi valvonnassa tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti.

Menetelmä on helppo, huomaamaton ja miellyttävä käytössä. Irroitettavilla, lähes näkymättömillä Lumiliner-oikomiskalvoilla hoitojakso halutun lopputuloksen saavuttamiseksi kestää yleensä 5–12 kuukautta. Lue lisää, www.lumiliner.com.

Faktaa hampaiden puutoksesta

Suomalaisilta poistetaan vuosittain noin 300.000 hammasta.

Joka kymmenennellä 30 vuotta täyttäneellä suomalaisella ei ole lainkaan omia hampaita

32 %:lla on irrallinen hammasproteesi. (Lähde: Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos: Terveys 2011; Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011.)

Ongelma Ennaltaehkäisy
Reikiintyminen eli karies

Paikattu hammas on alttiimpi reikiintymiselle, juuritulehduksille ja halkeamisille.

Hyvä hammashygienia (harjaaminen, tikut, hammaslanka), säännölliset ruoka-ajat ja fluorituotteiden käyttäminen.
Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Hampaan ja ikenen välissä etenevä sairaus tuhoaa hitaasti hammasta ikeneen kiinnittävät kudokset aihauttaen hampaan irtoamisen.

Hammaskiven poisto ja hammaslääkäritarkastuksen säännöllisen väliajoin sekä hampaiden huolellinen puhdistus.
Lohkeaminen tai halkeaminen Yönarskuttelu tai kovan pureminen voivat aiheuttaa hampaan lohkeamisen. Purennan muokkaaminen tasaisemmaksi esimerkiksi paikkauksen jälkeen ehkäisee lohkeamia.
Kuluminen

Kuluneet hampaat reikiintyvät helpommin.

Yöllä käytettävät purentakiskot suojaavat hampaita kulumiselta ja rentouttavat leukaniveliä. Käytä sopivan pehmeää hammasharjaa ja äläkä harjaa liian kovaa, jotta hampaiden ienraja ei vetäydy.
Onnettomuudet

Suun alueelle kohdistunut isku voi aiheuttaa hampaan lohkeamisen, katkeamisen tai irtoamisen.

Urheilussa tehokkain keino välttyä hammasvaurioilta on käyttää hammassuojia.